Van winteruur naar zomeruur: wat doet dat met je lichaam?

Het laatste weekend van maart draaien we de klok traditiegetrouw een uurtje vooruit. Bye bye winteruur, hallo zomertijd! En dat wil zeggen dat we een uurtje minder mogen slapen, maar dat het ’s avonds ook weer langer klaar blijft. Veranderingen die toch wel wat gevolgen hebben voor je lichaam. Wat doet het zomeruur met je nachtrust en vermoeidheid? We vertellen het jou hieronder.

Vermoeidheid door zomeruur?

Ben je ’s morgens niet uitgerust en lukt het ’s avonds niet om in te slapen? Ja hoor, dat zijn enkele minder leuke gevolgen van de omschakeling van winter- naar zomertijd. Je biologische klok – ook wel je slaap-waakritme genoemd – raakt helemaal in de war. Dat slaap-waakritme wordt onder invloed van het slaaphormoon melatonine geregeld. Melatonine komt in je hersenen vrij als het donker wordt. Het is een belangrijke stof om de slaap te vatten. Hoe minder licht, hoe meer melatonine wordt aangemaakt. Door de klok te verzetten van winter- naar zomeruur blijft het ’s avonds langer licht. Daardoor wordt er juist melatonine afgebroken in plaats van aangemaakt. Resultaat? Je lijkt niet moe te krijgen en valt moeilijk in slaap. Anderzijds blijft het de eerste maanden van de zomertijd ’s morgens langer donker, waardoor je langer moe blijft.

Slaap je doorgaans 8 uur per nacht en ga je de avond voor de uurverandering iets vroeger naar bed, zal je waarschijnlijk niet veel voelen van het zomeruur. Heb je al een slaaptekort of drink je voor het slapengaan nog een kopje koffie of een glaasje alcohol? Dan krijg je het wellicht iets harder te verduren overdag. Vermoeidheid, concentratie- en geheugenproblemen kunnen de kop opsteken.

Tips om de overgang naar de zomertijd te vergemakkelijken

Hoewel je biologische klok door de natuur geregeld wordt, kan je zelf een handje helpen. Zomeruur: tips voor een gezonde overschakeling.

  1. Zorg ’s morgensals je opstaat voor zoveel mogelijk daglicht. Schuif de gordijnen in elke ruimte wagenwijd open en ontbijt in een lichte ruimte.
  2. Geef je biologische klok het signaal dat de dag begonnen is. Doe een wandeling, ga met de fiets naar school of het werk … Beweeg.
  3. Zorg ’s avonds dat het vroeger donker is. Doe de gordijnen dicht, dim het licht in huis en slaap met een oogmaskertje.
  4. Ontspan met een warm bad enmijd alcohol en/of cafeïnevoor het slapengaan.
  5. Ga elke dag rond het zelfde tijdstip naar bed. Zo val je sneller in slaap en behoud je je dagelijkse ritme.

Vond je dit een goede blog? In onze apotheken te Appelterre en Idegem barst het van de goede slaapoplossingen. Kom gerust eens langs voor slaapadvies op maat van jouw leven.