Vervallen geneesmiddelen

Geneesmiddelen zijn totaal andere producten. Ze moeten dus anders behandeld worden dan andere afvalsoorten. Maar wat moet je nu doen met vervallen geneesmiddelen? Wij helpen je hier bij.

Vervallen geneesmiddelen kan je niet wegsmijten zoals je bijvoorbeeld een potje yoghurt wegsmijt. Wat moet je met de vervallen producten doen? Hiervoor zijn er een paar eenvoudige handelingen.

  • Allereerst moet je regelmatig je medicijnenkast opkuisen zodat er geen vervallen geneesmiddelen in zitten. Maar wat met producten die je niet vervallen zijn, maar die je niet meer gebruikt? Die bewaar je beter niet. Soms schrijft je huisarts een medicijn voor waarbij je niet het hele doosje of flesje moet gebruiken. Die kunnen gevaarlijk zijn in andere situaties. Andere medicatie hebben een beperkte houdbaarheidsdatum na opening. Wat moet je dus doen? Regelmatig je medicatie controleren en geneesmiddelen die je niet meer gebruikt of vervallen zijn, kan je beter verwijderen uit je kast.
  • Wanneer je door je kast bent gegaan, heb je misschien een hele verzameling met medicatie die weg mag. Je mag deze niet in de vuilbak gooien of in het toilet. Wat je hiermee het best doet, is naar je apotheker gaan. Alle apothekers, geneesmiddelengroothandelaars en farmaceutische industrie hebben hun krachten gebundeld om de vervallen geneesmiddelen te verzamelen en te vernietigen.

Dus controleer regelmatig je medicijnenkast. Verzamel de vervallen geneesmiddelen of de medicatie die je niet meer gebruikt en breng ze naar jouw apotheker.